De leesgroep leest wat breder

We organiseren een leesgroep om in te kunnen gaan op achtergronden en analyses van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen. Onderwerpen die niet per se onmiddellijke actualiteit hebben, maar van belang zijn om te zien hoe de complexe structuur van het kapitalisme in elkaar zit. Contactpersoon: Kees Hudig

Aanmelden

De leesgroep heeft de afgelopen maanden een breed scala aan onderwerpen besproken. We bespraken William I. Robinson, “Into the Tempest: essays on the new global capitalism” en “Rentier Capitalism, Who Owns the Economy, and Who Pays for It?” van Brett Christophers. In samenhang met de twee conferenties die SOC21 in 2020 en 2021 organiseerde, de tweede samen met de Rosa Luxemburg Stiftung, kwam “The Imperial Mode of Living (Everyday Life and the Ecological Crisis of Capitalism)” van Ulrich Brand en Markus Wissen aan de orde. Daarna lazen we van Lynn Segal “Radical Happiness” en “Minder is meer” van Jason Hickel. De koloniale erfenis kwam aan de orde bij David van Reybrouck’s “Revolusi” en “Exterminate all the Brutes” van Sven Lindqvist. Voor 17 mei staat “Ukraine and the Empire of Capital” van Yuliya Yurchenko op de rol.

Je kunt je aanmelden via het contactformulier hieronder.

We organiseren een leesgroep om in te kunnen gaan op achtergronden en analyses van de belangrijkste maatschappelijke ontwikkelingen. Vragen als: is er nog een uitweg uit de economische crisis? Wat zijn de gevolgen van de klimaatcrisis voor de organisatie van de accumulatie van het kapitaal? Welke veranderingen zien we in de verhouding tussen de kernlanden en de periferie? Hoe verhouden patriarchale en kapitaalsstructuren zich nu tot elkaar? Wat betekent dit voor het ideologische verhaal van het neoliberalisme? Onderwerpen die niet per se onmiddellijke actualiteit hebben, maar van belang zijn om te zien hoe de complexe structuur van het kapitalisme in elkaar zit. Deze lijst is niet uitputtend. En ook niet bepalend. De onderwerpen worden aangedragen door de leden van de leesgroep.

Contactpersoon: Kees Hudig

Aanmelden voor de leesgroep

    Terug naar overzicht