Europa klem in het midden

26 mei 2023

(Foto Marjan Borsjes)

Het was een geanimeerde avond, op 25 mei 2023 in Amsterdam. De presentatie van het boek van Guido van Leemput, ‘De gelaagde oorlog in Oekraïne en de botsing van grootmachten’ trok ruim veertig belangstellenden. Guido vatte zijn analyse en zijn opvattingen samen in een korte en puntige inleiding. Bij de publicaties op deze site is de tekst te vinden.

Henk Overbeek, emeritus hoogleraar internationale betrekkingen, gaf zijn visie op de mondiale aspecten. De opkomst van China en de andere BRICS landen (Brazilië, Rusland, India en Zuid Afrika) en de afgenomen economische kracht van de Verenigde Staten maakt dat we in een overgang zitten naar een nieuwe multipolaire situatie in de wereld. De Oekraïne oorlog kan een belangrijk kantelpunt blijken. Europa is daarin geen grote zelfstandige speler, maar zit als het ware klem in het midden.

De vragen en discussiebijdrages liepen uiteen van zorgen over de bestaande schofterigheid van oorlogen en de vraag of deze oorlog voorkomen had kunnen worden, via het eventueel vervangen van Poetin tot aan de betekenis van militaire macht, laatste redmiddel van een tanende wereldmacht. Een van de conclusie van Guido was dat de vredesbeweging helemaal opnieuw moet beginnen. Waarbij de discussies en acties moeten uitgaan van de huidige mogelijkheden.

Alles bij elkaar precies waar de publicatie van dit boek voor was bedoeld. Discussie los maken, mensen aan het denken zetten, ook over punten waar acties zinvol bij kunnen aanknopen.  

Terug naar overzicht